Din nu ştiu ce motiv, cluburile de fotbal din ţara noastră au început să se raporteze la FC Barcelona. Înfrângerea Stelei la Urziceni a fost mai puţin ruşinoasă pentru că ... Barcelona pierduse şi ea cu 0-2 în faţa lui Hercules. Deci era oarecum normal ca Barcelonuţa, aşa cum s-au autointitulat roş-albaştrii, să piardă. Ba mai mult. Steaua a luat un singur gol, pe când portarul campioanei Spaniei a scos mingea din poartă de două ori. Deci, pe cale de consecinţă, se înţelege că Steaua este chiar ceva mai bună decât Barcelona.
După înfrângerea Craiovei de la Târgu Jiu, Victor Piţurcă a fost încurajat de oltenii strânşi în jurul arenei: “Lasă, Piţi, nu fi supărat. Şi Barcelona a pierdut!”. De parcă spaniolii erau rivalii direcţi ai juveţilor.
Trebuie să atragem atenţia că această raportare la FC Barcelona este una păguboasă. De ce? Pentru că Barcelona pierde foarte rar. Poate de două-trei ori pe sezon. Cum îşi vor mai scuza echipele româneşti înfrângerile din moment ce catalunii vor câştiga în respectivul weekend? Parcă îl şi vedem pe Gigi Becali tunând şi fulgerând: “Credeam că Ilie Dumitrescu are valoare, dar nu e aşa. Barcelona a bătut-o ieri cu 5-0 pe Villareal, iar el a subordonat-o doar cu 2-0 pe FCM Târgu Mureş. Nu se poate aşa ceva!”.
Să recunoaştem că aici este vorba de lipsă de inspiraţie. Steaua, Craiova ş.a.m.d. ar fi trebuit să se raporteze la Lăpuşul Târgu Lăpuş sau la Viitorul Însurăţei. Nu la FC Barcelona. Astfel, când te bate Dinamo sau Rapid, poţi servi automat circumstanţa atenuantă: “Păi da, dar şi Lăpuşul Târgu Lăpuş a pierdut meciul cu Luceafărul Mihai Eminescu!”.
Să nu uităm că, la începutul sezonului trecut, Steaua îşi spunea Arsenal de România. Asta până când Cristiano “Arsene Wenger” Bergodi a fost alungat. Anul acesta e Barcelona până când o să revină cu picioarele pe pământ. Eşecul cu Unirea Urziceni a fost doar un bobârnac. Oare anul viitor cine va fi? Real Madrid? Manchester United? Echipa patronată de Gigi Becali încearcă fărăr niciun succes să copieze diferite modele în loc să îşi construiască o personalitate proprie. După orice evoluţie mai răsărită, lumea se grăbeşte să o compare cu Steaua '86. Timpul trece, însă, repede în Ghencea. Dacă într-o etapă e Steaua '86, în cealaltă redevine Steaua 2010. Douăzeci şi patru de ani se scurg în şapte zile. Sau în chiar mai puţin.
Pentru ca patronii să aibă satisfacţie deplină, ar fi frumos ca echipele româneşti să îşi poată schimba numele de la un sezon la altul. Chiar să se poată numi Barcelona, Internazionale, Real Madrid, Ajax. Startul campionatului să fie precedat de o Adunare Generală a LPF în care şefii grupărilor să fie întrebaţi: “Cine vrei să fii sezonul ăsta?”. Preferinţele ar fi înregistrate după ordinea din ultimul clasament. Astfel, cel de pe locul zece ar răspunde: “Cum? Numele PSV Eindhoven a fost luat? Şi Liverpool? Bine, noi o să fim FC Porto Galaţi!”. (acest articol apare și în Obiectiv de Călărași)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu